DomůRecenzeLíčeníEventsLifestyleMy Beauty ProfileKontakt

pondělí 4. listopadu 2013

Když si přečtete příbalový leták part 2. Jak to dopadlo?

Ahoj dámy,
Tak jak se máte? Já se pro Vás konečně rozhodla připravit pokračování článku z února (který najdete ZDE). Změnilo se totiž toho hodně a je na čase Vám o tom poreferovat. Dovolila bych si ještě menší poznámku o tom, že toto je čistě subjektivní a to co vyhovuje mně, nemusí zase sedět někomu jinému a samozřejmě co člověk, to jiný názor.
V minulém článku jsem se zabývala tím, jaké všechny vedlejší účinky se mi povedlo schytat dlouhodobým užíváním jedné antikoncepce - Lunafemu. Když se podívám zpátky na dobu jeho užívání, tak jsem opravdu ráda, že ho už neberu, protože zpětně to vidím pomalu jako týrání sama sebe a přemlouvání se, že mi nic nebylo a přitom opak byl pravdou.
Trvalo mi asi 10min přesvědčit doktorku, že mi Lunafem nesedí a že si jen tak nevymýšlím (myslela sem v jednu chvíli, že ji asi odstřelím, jak mě její pobavený výraz vytáčel: D), ale to, co udělala pak mě úplně dostalo. Předepsala mi Bonadeu (neozkoušenou novinku na českém trhu), což už mi bylo podezřelé, protože to měla být tzv. levnějši kopie Jeanine (v tomhle případě mi o peníze nejde a radši si připlatím za něco, co je "promakanější a kvalitnější"). U téhle HA se mi povedlo vydržet asi týden, bylo mi strašně zle, i přítel se divil, co to se mnou udělalo. Měla jsem záchvaty žravosti, které se střídaly s absolutním odmítáním jídla, a to nemluvím o tom, jak mi bylo z ní celkově zle.
Další gól, který se povedl mé doktorce, bylo to, že na mě při mé další návštěvě vybalila, že pilulky už zkoušet nebudeme a prý jinou metodu. Náplast a injekce jsem zavrhla rovnou a tak jako jedna z mála zbývajících možností zůstal kroužek. Ani se mě moc neptala a rovnou mi ho předepsala. Co mi zapomněla říct, však bylo, že tu částku, kterou jsem předtím platila za 3 měsíce, teď platím za jeden. No v lékárně mě sice málem omylo, ale pak jsem zjistila, že to má docela i výhodu. Tento kroužek je v ČR dostupný jen jeden a to Nuvaring -> to znamená, že ho mají snad všude a nedá se zaměnit.

Co je Nuvaring zač?
Technicky je to tělísko, které může být zavedeno max. po dobu 4 týdnů, ze kterého se uvolňují postupně hormony, takže se nic nepolyká a až 4 týdny se člověk o nic nestará. Působí jen lokálně, což si myslím, že je výhoda, protože nic vámi "neprochází" a nemá takový vliv na orgány a celkově nezatěžuje tolik tělo (vlastní pozorování). Navíc je v něm ta nejnižší dávka hormonů, která jen jde (má jich míň, než nízko hormonální antikoncepce).
Prakticky je to takový menší, průhledný plastový kroužek, který je super ohebný, takže se dokáže přizpůsobit tělu.
V praxi to s ním vypadá asi tak, že ho vybalíte ze sáčku, zavedete a za 3-4 týdny vyndáte a uděláte pauzu nebo zavedete nový. Prostě pohoda. Jedna z mála nevýhod - kromě ceny, je to, že ne každé z nás sedne. Může se stát, že tělo cizí těleso nesnese a tak kroužek "vypudí" a bude vypadávat, nebo se prostě tělo ozve jinak, že se mu to nelíbí a tak může dojít k vedlejším účinkům. To znamená, že kroužek prostě mít nemůžete.


Moje pro a proti
+ nízká dávka hormonů
+ působí "lokálně"
+ můžete ho vyndat až na 2h
+ výměna jednou za 3-4 týdny
+ kratší a méně bolestivá menstruace
+ v každém balení samolepky na nalepení do diáře, abyste nezapomněly
+ příbalový leták je srozumitelný

- cena
- nedá se uchovávat ve vyšší než pokojové teplotě (-> neměl by)
- partner ho při sexu může cítit (je to jen ale velmi ojedinělý problém)
- musí se vyměňovat opravdu na čas
- může vypadnout (třeba při vyndávání tampónu)

Moje zkušenost
Teďka to bude vypadat asi dosti blbě a hlavně i jak reklama na to co sama používám, ale bohužel nemám snad ani jedinou věc, co bych mohla vytknout. Když jsem se s kroužkem seznamovala, tak jsem byla docela nesvá (už moje známá mě přesvědčovala, jak je super a že ho už má několik let a žádné problémy), prostě jsem mu moc nevěřila a hlavně jsem si to tak obecně nedokázala představit a aji sem se trochu bála.
Když jsem si pročítala diskuze na netu, tak jsem měla stále rozporuplné pocity. Slečny/paní uváděly nejrůznější problémy od mykóz (už dříve jsem zmiňovala reakci na cizí těleso v těle), po zavazení kroužku při sexu. Naštěstí se mi tohle všechno vyhnulo, samozřejmě jsem si musela zvykat, že např. už neberu každý den prášek a zahánět nutkání, že kroužek ničemu nevadí a nejsou s ním žádná omezení (a to byl fakt divný pocit :D). Z jeho opravdových vedlejších účinků jsem také neschytala nic (a je jich o dost méně, než u klasické antikoncepce) a vůbec mi nebylo nějak zle/špatně, nebo jsem alespoň nic takového nezaznamenala.
Takže teď jsem už 3/4 roku spokojená jako blecha, nic mě v tomto směru netrápí a asi dlouho nebude.

Co si obecně myslím o HA
To, že je HA pěkné svinstvo víme asi všechny, co ji bereme. Já ji neberu jako doplněk - např. pro zlepšení pleti, větší prsa, ale prakticky. Ve 21 letech se opravdu ještě necítím na to, abych byla maminou. Samozřejmě znám rizika, tak se jich snažím vyvarovat a tělu ulehčit, jak jen to jde. Popravdě HA považuju za docela dobrý vynález (nehádám se o tom, že jsou různé metody, ale tahle je pro mne ta nejvíc pohodlná), který má svá rizika a nikdy to není bez daně. Taky díky mé paličatosti se mi snad ani nedá rozmluvit (ani když mi hrozíte různými následky), prostě jsem moc pohodlná, vyhovuje mi to a nemám starosti a nervy - což u mě znamená, o každý stres méně je výhra.


Takže takhle nějak to dopadlo... Kdyby byly nějaké otázky, mail, ask.fm (v levém sloupci), vše funguje, nebo se ptejte, komentujte a sdílejte Vaše názory pod článek.

Přeju Vám krásný den! :)




5 komentářů:

  1. Já beru HA a nemůžu si, naštěstí, stěžovat. Takže měnit rozhodně nehodlám :). Každému vyhovuje rozhodně něco jiného, hlavně že si každý najde to své

    OdpovědětVymazat
  2. Mě zaskočila fotka, jak je to velký! Nedokážu si představit, jak bych to aplikovala a že by to tam drželo. Ale taky přemýšlím o nějaké alternativě prášků...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono to právě neni ani tak velký, když si představíš, že to musí držet, navíc se to tvarově přizpůsobí -> proto je to tak ohebný :) a zavádí se to tak, že to zcvakneš a zasuneš jako tampon :)
      http://pribalove-letaky.cz/sites/default/files/obsah/nuvaring_3_copy.jpg

      Vymazat
  3. Blondies, NuvaRing používám taky a můžu jen a jen doporučit. Hlavně to, že je v této formě a neprochází zažívacím ústrojím, neničí to játra. I sám doktor (na kterého nedám dopustit) říkal, že je to ta nejšetrnější forma antikoncepce, kterou můžu mít. Ano, je trochu dražší. Na druhou stranu se jedná o naše zdraví. A když už si chceme užívat pohodlí hormonální antikoncepce, tak aspoň v šetrné formě :-). Dlouho jsem užívala pilulky (Regulon), které mi taky vyhovovaly, ale hold jsem se rozhodla moje tělo z této stránky začít trochu šetřit :-). Kamarádka, která NuvaRing používala ještě dříve než já, tak ho hrozně chválila. Do toho se přidalo doporučení od lékaře a nebylo co řešit. Takže palec nahoru pro NuvaRing ;-).

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, já jsem užívala antikoncepci do 17 let. Nyní je mi 30 a jsem už maminka (dítě bylo plánované). Bohužel když se podívám zpět nikdy bych už antikoncepci nebrala. Nejvíce je to vidět na mých nohou, ve třetice mám křečové žíly jako v šedesáti. Pokud někdo máte v rodině křečové žíly, neberte antikoncepci je to strašné svinstvo. Po operaci křečovách žil v 26 letech sjem je měla do dvou let zpet a mnohem horší!! Ted vím, že je to vina antikoncepce. Zdůrazňuji že nemám nadváhu. Eva

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Tvůj komentář :)