DomůRecenzeLíčeníEventsLifestyleMy Beauty ProfileKontakt

úterý 28. srpna 2012

Jak si správně vybrat make up

Čaute děcka,
Dneska pro Vás mám pár rad ohledně vybírání si make upu v obchodě, protože platí pár pravidel, která jsou radami nad zlato.
Typy make upu
Typů make upů je nepřeberné množství, až od těch extrémně hustých (obsahující většinou pudrovou složku), přes skoro vodové až po ty s omlazujícím komplexem. Důležité je, abyste vybrala ten typ make upu, který se hodí na Vaši pleť (např. pěnový make up nebude úplně ten pravý pro suchou pleť - vysušuje, apod.). 
Základní přehled zde:
  • tekutý s pudrovou složkou (nevhodný pro suchou pleť, většinou je přimíchána i omlazující složka a make up určen např. pro 30+, 40+, atd.)
  • hydratační (často nemusí ani moc krýt, jen sjednotí pleť, záleží na značce, hydratuje)
  • tónující (moc nekryje, jen sjednotí odstín pleti)
  • tuhý pudrový (opět záleží na značce, zda kryje hodně nebo ne, často po něm na zafixování nemusíte použít pudr)
  • pěnový (nevhodný pro suchou pleť)
a miliarda dalších 

Vybírání dle typu pleti
Další významný faktor, nikdy nevybírejte make up, který nebude sedět vašemu typu pleti. Z 90% všechny long lasting make upy vysušují, protože mají  za cíl vydržet i 24h (-> zcela nevhodné pro suchou pleť či normální sušší -> může tvořit šupinky, kůže se může i pak začít loupat). Pokud máte mastnější pleť je dobré před make upem použít tonikum pro mastnou pleť a maz stáhnout.
V každém ročním období je pleť jinačí. V létě více mastná, v zimě zase sušší, jaro a podzim normální, proto třeba já mám doma na každé období jiný typ make upu, podle toho jakou mám v daném období pleť.

Vybírání barvy
 Co se týče barvy, tak ta musí přesně sedět vašemu odstínu pleti. Pokud je o trochu světlejší nebo tmavší, vypadá to prostě blbě. Pokud si nevíte rady s barvou, vyjděte ven z parfumerie/drogerie ven na denní světlo a uvidíte, jak to vypadá ve skutečnosti. Nejvíce mne asi iritují slečny, které jsou bílé, mají černé (obarvené vlasy), nebo z černa odbarvené na platinovou blond, vlasy odporně zničené a obličej tmavý a oranžový jak pomeranč, k blond nejlépe černé obočí a naopak a to nemluvím o hnědé či červené tvářence, špatně prodloužených řasách a gelových nehtech vypadajících jak na kolotoče. Ne to opravdu není hezké a nechápu, co někteří kluci na takových holkách vidí. Je mi z toho zle!

Jaký make up na  které roční období
Na každé roční období je vhodný jiný make up. Říkejte si, co chcete, je to prostě fakt. 
  • Zima - je vhodný hutnější make up (jedním ze základních úkolů make upu je ochrana pletí) ten pleť ochrání před mrazem (není vhodný hydratační, když se buňka "napije" vody, může pak popraskat a to není dobré pro pleť ani náhodou) a pak také jste světlejší než v létě, takže nekupujte nějaký šílený tmavý odstín už v létě a neříkejte si, že ten make up se Vám bude hodit skvěle na zimu. Opravdu ne... Pak k tomu make upu nezapomeňte doladit pudr, korektor (nikdy nezapudrováváme korektor!!) a tvářenku, opravdu nepotřebujete vypadat jak Marfuška....
  • Léto - pro toto roční období je zase vhodný spíš hydratační make up, protože se v létě určitě opálíte, tak vybírejte takovou barvu, kterou budete moci nosit celé léto a nebudete vypadat jak klaun. Na nějaké krycí make upy se vykašlete, akorát se roztečou a udělají fleky. Prostě jen sjednotit a hydratovat, bude to vypadat zaručeně nejlépe.
  • Jaro a podzim - období kdy je pleť asi nejvíce normální, takže na tyto dvě období stačí jeden make up. Můžete vybírat z široké škály, prostě to co vám nejvíce sedne.

Jak správně make up vyzkoušet
 Na co si dát pozor: barva, typ make upu, roční období. Make up zkoušíme tak, že ho protřepeme (pořádně), dáme trochu na hřbet ruky a zjistíme, zda by odstín mohl sedět, pokud se ho rozhodneme vyzkoušet tak to tak, že rozetřeme trochu námi vybraného make upu na spodní okraj čelisti (neměl by tam být žádný jiný make up) a zjistíme, zda barevně sedí ke krku a tělu a zda také sedí barvě pleti. Pokud ano, máme vyhráno... (ovšem jestli máte díky anémii jen obličej - jako já, bílý jak stěna, řiďte se zbytkem těla, ať nevypadáte třeba jak panda). (OBR bude, až budu zpět z dovolené, není tu moc dobré světlo na focení).
 
Fixace
Make up pokud ho je nutné fixovat, tak je nejlepší použít transparentní sypký pudr a pokud chcete přidat i trochu barvy, tak i normální sypký pudr (viz. článek Tuhý vs. sypký pudr). Opět připomínám, korektor se nepudruje a pudrujeme před nanášením řasenky a tvářenky!


 Nanášení make upu
Make up nanáším co nejhygieničtěji, dáváte si to na pleť a nějakou plíseň chytit nechcete (vždy čisté ruce, neupatlané balení, umyté štětce).
Pokud máte problém s tím, že jako já máte strašně jemnou pleť a make up Vám nejde nanést (stírá se, šmouhy, aj.), tak používejte štětec. Jinak nejlepším pomocníkem jsou prsty.
HOUBIČKY JSOU FUJ - jen na korektor bych udělala výjimku! Dělají čmouhy.

Plochý a takový hybrid připomínající useknutý kabuki na hutnější make upy

 Tento typ je zase vhodný na ty lehčí

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za Tvůj komentář :)