DomůRecenzeLíčeníEventsLifestyleMy Beauty ProfileKontakt

středa 29. října 2014

Event: SpaRitual odborný seminář 24. 10. 2014

Krásné pondělí,
Kdo opět sleduje můj Facebook, tak ví, že jsem v pátek 24. 10. 2014 zúčastnila odborného semináře firmy SpaRitual v Brně v Moravské Chalupě hotelu Voroněž. Na takovýto seminář jsem se hodně těšila, protože program byl velmi zajímavý a takový seminář ještě nebyl.
Prezentace jsem nefotila, nepřišlo mi vhodné fotit něčí práci, na kterou má autorská práva, takže Vám bude muset stačit komentář ke každé přednášce. Co jsem už však fotila, byl sortiment produktů, který Sparitual nabízel, byl sice omezený, ale to hlavní tam bylo (přeci jen nebylo možné odstěhovat kompletně vše) a také ukázku manikúry.
Protože jsme nabrali hned ze začátku skluz a paní Miriam Tejklová byla bohužel nemocná, tak se půlka programu přeházela, přednáška o nehtových šponách se nekonala, ale i tak se nakonec končilo až v 18:00 místo v 16:00. Celý seminář se nesl v přátelském duchu a ikdyž jsem vlastně nikoho na semináři neznala, tak jsem se cítila dobře. Byly jsme tam samé ženské, až na pana Mořkovského. Hned ráno jsem se pustila do famózního jablečné ho štrůdlu a pak se začalo přednášet. Na oběd jsem si přisedla k holkám z Litoměřice, které vlastní salon a dozvěděla jsem se, že znají můj blog a společně s Luckou ze Svět podle Lu pracují na proměnách maminek. Pak následoval odpolední blok a na závěr celého programu probíhal malý kvíz, kde jste za správnou odpověď mohly vyhrát lak na nehty (jop, taky jsem jeden ukořistila) a předání certifikátů o absolvování semináře. Seminář byl tedy opravdu vyčerpávající, dal mi neskutečně mnoho informací a já jen večer padla únavou, ale rozhodně to stálo za to...


SpaRitual odborný seminář 24. 10. 2014


Protože program byl opravdu nabitý a nechci na nic zapomenout a tak Vás ochudit o různé poznatky, rozdělila jsem tento článek do kategorií podle témat přednášek, snad to pro Vás bude i více přehledné...


Hygiena při výkonu služeb pedikúra, manikúra - MUDr. Jana Derková
První přednáška zahrnovala nejen hygienu, ale i náležitosti ohledně salónu, provozního řádu, co je vše potřeba, jaké jsou předpisy apod. S touto problematikou jsem se už měla možnost setkat na škole v předmětu Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, takže tato část pro mne nová nebyla, ale spíše jsem se dozvídala drobnosti, o kterých jsem dříve vůbec neměla potuchy.
Více mne zaujala druhá část přednášky, kdy se mluvilo o rybičkové manikúře a pedikúře a její náročnosti na splnění hygienických podmínek, protože tento trend už dorazil i k nám a přiznejme si, ne vždy jsou takovéto metody bezpečné a já se přiznám, že na tento typ mani nebo pedi bych nešla.
Co jsem ale nejvíce ocenila, byla část věnovaná desinfekci, sterilizaci nástrojů a rozdílem mezi sterilizací a desinfekcí. Desinfekce je nutná vždy, to ví nejspíše všechny manikérky, pedikérky, kosmetičky atd., ale jak je to se sterilizací mne trochu překvapilo. Člověk by si myslel, že desinfekce nástrojů, klientky a pracovnice stačí a ono v některých případech ne... Teda spíše v jednom a tím je pedikúra. 
Při pedikúře se pedikérka pohybuje ve vrchních vrstvách kůže, přesto však může dojít k narušení integrity kůže (říznutí, nebo jinému poranění), terén nohy je velmi specifický, hrozí zde riziko infekce, a proto je sterilizace nástrojů velmi vhodná (není však povinná).
Poslední částí přednášky byla o používané kosmetice a nakládání se zdravotnickými odpady, kde jsme se dozvěděli něco málo o tom, jakou kosmetiku si vybrat do salónu a jak nakládat se zdravotnickým odpadem.
Pak jsme měli možnost se ptát paní doktorky na různé dotazy, kde asi nejdůležitějším byl, jak se bránit, pokud hygiena tlačí na provozovatele služeb a přitom je provozovatel v právu (není nic jednoduššího, než oficiálně napsat dopis s dotazy, protože hygiena je v každém kraji sice jiná, ale zákony platí stejné a ty v písemné formě nemůže "upravovat" a tak se pak provozovatel může bránit, protože má písemný důkaz).

Nejčastější kožní onemocnění postihující nohy a ruce - MUDr. Veronika Slonková Ph.D.
Také velice zajímavá přednáška, kde se začaly vyskytovat velmi "atraktivní obrázky". Můžu Vám říct, že když člověk vidí takovouto prezentaci, jako jsme měli možnost vidět my, tak se hned začne zamýšlet nad tím, zda pečuje o sebe správně, jestli nemůže mít tamtu nebo onu nemoc atd. Popravdě trochu mne tato přednáška vyděsila, ikdyž už jsem něco málo díky biologickým seminářům a hodinám na gymnáziu znala. 
V této přednášce nám paní doktorka Slonková představila typy kožních onemocnění, vysvětlila, jak mohou vypadat alternace, nebo jak je poznáme, jak se léčí, co zvládneme diagnostikovat sami (nejméně typ onemocnění), co zvládne už lékař. Dále jsme si zopakovali stavbu kůže, nehtu, jak správně nehty zastřihávat (tak můžeme předejít i zarůstajícím nehtům) a obecné poznatky o kůži a nehtech.
Čeho jsem si v přednášce všimla, že je současný trend převažujících výskytů plísňových onemocnění (např. onychomykózy - plísně nehtů, paronychia - zánět nehtového lůžka a okolí), ale také jsme se zabývali bakteriálními onemocněními (korynebakteria - záškrt, musí se léčit antibiotiky na kůži hůže rozeznatelný) a virovými (bradavice). Probrali se nejen nemoci, ale jak se objevují, první příznaky, způsoby léčby a také jsme viděli nemoci jako borelióza, syfilis a kvasinky a jak se mohou projevovat, když postihují kůži/nehty.
Aby to nebylo jednotvárné, paní doktorka do programu zařadila i alergie na květiny, dotkli jsme se tématu ekzému (věděli jste, že pro ekzematiky není vhodný heřmánek?), lupénky a dalších. 
Bylo toho opravdu hodně a po této přednášce jsem měla tak trochu hlavu jak škopek a zatím 4 hustě popsané A4 z obou stran...

Metody odstranění zarůstání nehtů - MUDr. Marie Součková
Já osobně jsem se naštěstí se zarostlým ještě nesetkala, ale žila jsem v iluzi že se zarostlý nehet dá řešit pouze chirurgicky. Díky MUDr. Marii Součkové jsme se dozvěděli i o dalších metodách.
Nejdříve jsme byli seznámeni, co to zarostlý nehet je, jak vypadá, co vše se může stát, co ho provází (různá další onemocnění) a jak si chce sám člověk pomoci a přitom si ještě více ublíží. To byla část jedna, v druhé části jsme byli seznámeni metodami řešení, mezi které patřila tamponáž, odstranění a remodelace nehtu či nehtové špony. Nebudu Vám opět povídat jak velice "krásné" obrázky jsme opět viděli a jaké příběhy nohou jsme slyšeli. Tato přednáška mne jen utvrdila v názoru z té předchozí, je nutné se o sebe starat a nic nenechat zajít daleko a vše hned řešit, než bude pozdě a také v tom, že pedikúra řeší pouze následky, příčinu a léčbu řeší lékaři. Zdraví máme jen jedno...
Zde po skončení přednášky opět bylo hodně dotazů, spíše víc konkrétních na případy lidí/klientů/známých.

Tvorba cen služeb - Jana Petřinová
Od této přednášky jsem čekala nejvíc a také mne bohužel nejvíce zklamala. V kostce jsme se dozvěděli, že si máme sami sebe vážit a nic víc. Čekala jsem spíše něco více odborného a ne spíše "motivační" řeč, ze které jsem prakticky skoro nic neměla (z pohledu mého očekávání náplně přednášky). Mé očekávání bylo dozvědět se něco málo o tom jak nastavit ceny podle oblastí (např. ze sociálně-ekonomického hlediska), podle cen používaného materiálu a tak. To se ovšem nekonalo. Místo toho jsme se dozvěděli to, jak pracovnice vytáčí, když klient nespolupracuje a je potřeba mu vysvětlit, že je nutné aby spolupracoval, nebo jaký je rozdíl mezi dvěma pedikérkami, kde každá má jiné ceny a myslí si, že když bude pedi stát 500,- nikdo na ni chodit nebude. To je sice důležité, jak přesvědčit zákazníka, že ta služba za to stojí (když opravdu za to stojí), ale zařadila bych to tématem jinam, asi nejlépe do komunikace se zákazníky.

Rozhovor s Jeffem Pinkem o značce SpaRitual a francouzské manikúře - Veronika Mořkovská
Na tento rozhovor jsem se velmi těšila, protože jej nenajdete na internetu (nebo špatně hledám). Rozhovor s Jeffem Pinkem natáčela Přímo Verča s jejím manželem a myslím, že se velmi povedl. 
Ve videu jsme byli seznámeni s tím jak vznikla "francouzská manikúra", která původně nesla název "přirozený vzhled nehtu", co k tomu Jeffa Pinka vedlo, jak vznikla značka SpaRitual, co je jejím "posláním".
Mottem videa je: "Pomalá krása pro rychlý svět." - Jeff Pink
Video hodnotím jako velmi zajímavé, s obsahem informací tak akorát a spoustou zajímavostí, po kterých mne ani nenapadlo na internetu pátrat.
Pro ty, kdo netuší kdo je Jeff Pink - zakladatel nehtové značky Orly, kde SpaRitual je její dceřinou společností, vynálezce francouzského lakování.

Ukázka Sparitual manikúry a rituálů - Veronika Mořkovská
Poprvé jsem měla možnost sledovat proces manikúry i jako divák a ne jenom jako klient. Díky tomu, že na manikúru do SpaRitual chodím, jsem proces základní manikúry znala dobře (přeci jen skoro rok a půl navštěvuji SpaRitual salon v Brně), ale přeci jen je něco jiného sledovat mani z pohledu klienta a z pohledu diváka. Verča byla tak hodná a podělila se s námi o některé manikérské triky a byla jak studnice informací, protože těch dotazů, co se na ni valilo, jsem zírala. Při zkrácené manikúře - bohužel už nezbylo moc času, jsme se dozvěděli o tom jak odlakovávat klientku a ne sebe, jaké pilníky používat, jak správně lakovat či provádět masáž a vybírat produkty. S výběrem produktů pak souvisela i ukázka 4 nových rituálů, které se provádí při spa manikúře a navazují na použitou řadou (SpaRitual disponuje 4 vůněmi/řadami - jasmín, zázvor, pelargonie a kadidlo). A také jsme stihli probrat umělé pokrytí nehtů (gely, akryly, gellaky) či p-shine (japonskou manikúru). Pokud se někdo vyloženě orientuje pouze na "praktickou část", tak toto byla pro něj ta nejlepší část, kde se nejvíce dozvěděl nejen o samotné SpaRitual manikúře, ale i dalších věcech okolo.
Celý proces jsem zdokumentovala a najdete jej níže na fotkách...


Zaujal Vás tento seminář svým tématem? Chtěly byste se do budoucna takového semináře zúčastnit? Co by podle Vás bylo nejpřínosnější? Už jste na nějakém SpaRitual semináři byly? Co říkáte na "zmenšený" sortiment?

*seminář ani článek NENÍ sponzorovaný, vše hrazeno z vlastní kapsy

Sortiment jsem šla fotit hned na začátku, abyste tu všechnu krásu viděly hned za čerstva...













































































A zde již připravený stůl na manikúru...

















A Verča začíná s manikúrou...











Z ukázky rituálů...



Došlo i na to jak vybrat správný pilník na přírodní nehty...










Jak odlakovat klientce nehty a neodlakovat přitom sebe?



Lakujeme....




7 komentářů:

  1. Ach to je nádhera, takových laků! Jednou bych se takového semináře také ráda zúčastnila! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. můžeš minimálně školení pro začátečníky, či pokročilé, navíc tam jedno stojí 500,- takže být tebou neváhám :) (aktuální školení najdeš na www.sparitual.eu)

      Vymazat
    2. Super článek a ta hromada krásných fotek, radost na ně koukat. Doufám, že příštího semináře už se budu moct zúčastnit, pěkně jsi mě navnadila.

      Vymazat
    3. já jsem ráda, že už se na tom dalším potkáme! :)

      Vymazat
  2. hezké čtení, zaujala mě problematika zarůstání nehtů, protože mě trápí :( bohužel mi pomohl až chirurgický zásah a od té doby mám klid :)) ale byl to boj, nikomu bych to nepřála :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fakt? to je nepříjemné, já naštěstí dycky zastřihávala dobře, ani mne to nikdo nemusel učit, takže se mi toto vyhlo obloukem
      dycky je dobrá prevence, takže přednášku jen doporučuju :)

      Vymazat
  3. Dobrý den Vážená kolegyně,
    dovolte mi reagovat na naší návštěvu v Brně, kde jsem ve stručnosti
    měla pohovořit o tvorbě cen . Nevím zda jste zaregistrovala, že můj časový prostor byl omezen na cca 15 minut. V tomto časovém horizontu, nešlo bohužel zacházet do detailů. Na to jak nastavit ceny podle oblastí a hlavně tvorbu cen u profesionálů považuji za samozřejmé, neboť je základem seznámení na začátku v každém kvalitním kurzu (školení ) a já předpokládala, že většina dam tyto znalosti již má.
    Místo zaměření se na oblasti kde podnikáte, doporučuji věnovat pozornost vlastní prezentaci, své práci a studiu. Mým cílem je, aby si všechny kolegyně z oboru pedikúry uvědomily, že tlačením cen stále dolů místo směrem nahoru nikdy nedocílíme finančního vyrovnání služeb, jako je třeba u kadeřnic.
    Ps. Cena by se měla odvíjet od úrovně a kvality odvedené práce.
    Pokud Vás bude cokoliv zajímat ráda Vám vše zodpovím a na toto téma pohovořím, neboť v Brně na to nebyl prostor a čas.
    Nashledanou Jana Petřinová.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Tvůj komentář :)