DomůRecenzeLíčeníEventsLifestyleMy Beauty ProfileKontakt

úterý 17. září 2013

Jak si úspěšně nechat zničit notebook a ještě za to zaplatit

Ahoj kočky,
Ty z Vás, které mě sledují na FB nebo znají osobně, tak už tuší, o čem bude dnešní post. Tak trochu to souvisí i s mou neaktivitou na blogu, ne že bych na Vás přes prázdniny zanevřela a jen udělala GA, abyste mi neutekly, to vůbec. Problém byl/je trošku jinde a moc z něj nadšená nejsem. Začneme tedy pěkně od začátku...



Začalo to tak nějak v červnu, kdy jsem se rozhodla si nechat opravit mikrofon, který trochu šuměl a vyměnit klávesnici (chybělo v ní písmenko). Tak jsem domluvila opravu v nejmenovaném servisu (ABAX) a začátkem července si ho odvezli.
První problém nastal už při odvozu počítače, kdy kurýr ani nedorazil a pak se omlouval (po pracovní době), že teda jako přijede jindy (to jsem mohla mít o den navíc s ntb). No budiž teda, to bych ještě překousla, ale to co jsem nepřekousla, bylo 5ti týdenní čekání na ntb (slibují opravu max do 4 týdnů, pokud jim chybí díl), než ho budu mít zase k dispozici (vzala jsem si z práce ntb, kterej ovšem neměl rád WiFi u nás doma).
Když už mi teda noťas došel, tak jsem se nestačila divit. Klávesnici mi sice opravili (to jim asi těch 5 týdnů zabralo hledání drátů - někdo v ČR tu klávesnici přeci musel mít na skladě, to ať mi netvrdí, že ne), ale mikrofon, kterej mi předtím fungoval, pak nefungoval vůbec a to nemluvím o tom, že nalomili přední kryt obrazovky a byly rozhašený systémy.
Tak ntb šel na opravu znovu, tentokráte to netrvalo ani tři týdny (to já jsem ho teď nemohla převzít, hned co byl doručen), což mě teď po dovolené čekalo fakt super překvápko. 
Celej ntb mi došel od něčeho ulepenej, mikrofon sice už fungoval, ale úřední kryt je momentálně zlomenej a nedrží moc na svém místě a viklá se mi od toho trochu obrazovka. Za což jsem docela naštvaná, pač můj ntb nepatří mezi ty, které se dají běžně koupit v obchodech nebo na netu (krom přímo u výrobce).

Jsem naštvaná, takže teď asi pudu do ofiko servisu, nechám opravit škody a pak mi je hold budou muset zaplatit, pač mi nepřijde normální, aby se mi pokaždé vrátil ntb ještě v horším stavu, než tam odcházel.


S jakými pc servisy máte zkušenosti Vy? Dobré/špatné? Jak je hodnotíte, či co doporučujete... Už toho mám po krk...



12 komentářů:

  1. Tak to je strašný :-/ To tě lituju :( Mě před prázdninama přestala fungovat nabíječka na moje Vaio, šla jsem jí reklamovat do ElectroWorldu, kde jsem ntb koupila. A tam pracuje na reklamacích (na Zličíně) děsně arogantní pán. No, furt mě přesvědčoval, že může být rozbitý notebook a že tak musí poslat i ten notebook. Mu říkám, že ten adaptér má kontrolku, která svítí, i když není zapojený do ntb, ale jen do zásuvky a teď nesvítí a že je divné, že by se mi v jedné chvíli rozbila i kontrolka na nabíječce, i ntb.. No, ale donutili mě pro ten notebook stejně dojít, že si z něj aspoň musej opsat sériové číslo. Ale pak mě znovu přesvědčovali, že ho tam musí taky poslat, a že jim to z toho servisu stejně pravděpodobně vrátí. Tak jsem mu říkala, že tam mají vystavených tolik notebooků od Sony, tak ať jdou tu nabíječku zkusit na těch jejich, nebo ať zkusí k tomu mému nabíječku od těch vystavených, že jim prostě můj ntb dávat nebudu, protože se bojím, v jakém stavu by mi ho vrátili. Nakonec jsem je přesvědčila a po 5 dnech mi přišla sms, že si mám přijít pro novou nabíječku. No, sice mi jí vrátili bez toho konce, co se dává do zásuvky (jen ten adaptér a kabel k ntb), ale už jsem se s nima nechtěla dohadovat a vzala jsem si část z nějaké jiné nepoužívané nabíječky doma.. No, a teď jsi mě zase jen ujistila, že je dobře, že jsem si to takto vyhádala.. Nerada bych, aby mi ho po roce používání zničili..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já bych se šla hádat asi v tém případě znova, pač pak kdybys musela opět něco reklamovat, už by nedělali takový problémy :)

      Vymazat
  2. Tak tohle mě fakt štve takové jednání. Tyjo, já bych byla teda taky pěkně vytočená. Dobrý postup. Na tu náhradu škody máš určitě právo. Hlavní je mít to všechno zdokumentované.

    Jinak jestli můžu dát osobní tip, tak v případě, že ti nebudou chtít opravu proplatit, tak se obrať sem:
    http://www.asociace-sos.cz/mimosoudni-reseni-spotrebitelskych-sporu/

    Já tam 2 roky pracovala a právě tyhle problémy jsme tam řešili nejčastěji. Služby SOS jsou bezplatné a navíc je hlavní poradna v Brně na Mečové, takže by sis tam mohla zajít pro radu i osobně. Pomůžou ti třeba sepsat poslední výzvu k úhradě a když se vyplní ten formulář ADR, budou za tebe jednat se servisem oni a pokusí se spor urovnat.

    Já neměla svůj starý notebook nikdy pokažený, případné menší softwarové problémy jsem řešila svépomocí. Pak mi po 5 letech klekl a já usoudila, že nemá cenu ho do opravy dávat a koupila jsem si nový. Snad s ním nebudou problémy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě nenapadlo mě fotit fotky před a po, takže zdokumentované to fotkama nemám, tak ani nevim, sli se má cennu s nima hádat, když to oni popřou...

      Seš šťastnej to člověk, že ti ntb vypověděl službu až po tak dlouhé době a ne jinak, než mě...

      Moc Ti děkuju!

      Vymazat
    2. Jestli to nemáš nafocené, tak bych i tak zkusila to ADR. Oni v tom servisu pravděpodobně budou moc dobře vědět, že to rozbili, a nebudou to akorát chtít přiznat navenek. Když je pak ale kontaktuje nějaký právní poradce z SOS, což jsou většinou studenti vyšších ročníků právnické fakulty, vysvětlí jim jaké všechny paragrafy občanského zákoníku porušují, na co máš právo a tak, tak se často podnikatelé zaleknou, že sis na ně už vzala právníky, že jim to zhorší pověst a začnou spolupracovat. Navíc je to zadarmo, takže za pokus nic nedáš, jen čas strávený vyplněním a odesláním formuláře. Poradce, co to dostane na starosti, tě sám kontaktuje a vysvětlí, co a jak se bude dít.

      Navíc já si myslím, že oni když si to zboží do opravy přebírali, tak si určitě museli vyplnit nějaký formulář, ve kterém bylo co je to zboží, co je na něm za vady, jaké odstranění požaduješ, za kolik. Kopii pak dají spotřebiteli. Většina servisů to dělá, aby se právě vyhnula této situaci, že pak spotřebitel dojde s nějakou další vadou a bude tvrdit, že ji způsobili v servisu. Jestli ti něco takového dali a ty vady, co máš na ntb teď, tam uvedené nejsou, tak je to dostatečný důkaz, že vznikly během opravy.

      Na placenou opravu, kterou si necháš udělat v servisu, je pak 3měsíční záruka, i když už je věc starší a záruka prodejce skončila (jde o smlouvu o dílo, konkrétně o smlouvu o opravě či úpravě věci). Když se tam pak během té doby vada vyskytne znovu, opraví ji špatně nebo ještě něco pokazí a je jasné, že to museli pokazit oni (věc jsi u sebe měsíc neměla, nafotila sis vadu hned po obdržení balíku), tak by ji měli ze zákona bezodkladně a bezplatně odstranit.

      No nic, ono se to nezdá, ale tyhle věci umí být pěkně komplikované. Kdyby z toho nakonec nic nebylo, tak pak můžeš před servisem varovat jiné spotřebitele vyplněním spotřebitelské zkušenosti tady:

      http://www.asociace-sos.cz/spotrebitelske-zkusenosti/

      Vymazat
    3. No já nejdřív počkám, co mi odepíše ředitel společnosti, kdyžtam se na sosku obrátím. Ještě jednou děkuju! Si poklad

      Vymazat
  3. Teda ta obrazovka vypadá hrůzostrašně...Je neuvěřitelný, že jim nebylo trapné ti ntb v takovém stavu vrátit :/

    OdpovědětVymazat
  4. Hrůza, vůbec ti nezávidím. Mě by asi omývali.. Bohužel od přítele (pracoval v podobném servisu) vím, že tohle je běžná praxe :-(

    OdpovědětVymazat
  5. OMG, To snad není možné! S něčím takovým jsem se ještě nesetkala a doufám, že Ti to nakonec proplatí..

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem ráda, že mohu napsat svoji čerstvou zkušenost se servisem notebooku. Jedná se o servis "Lepší servis" - Unishop cz. Než jsem tam svůj ntb dala, hledala jsem zkušenosti s tímto servisem na netu, nic jsem nenašla, bylo i to sice trochu divný, ale asi jsou dobří, jsem si řekla, protože lidé píšou spíš ty špatné zkušenosti. Tak jsem tam ntb donesla, bylo mi řečeno, že opraven bude do 14 dnů, pánové byli velmi sympatičtí, tak jsem se ničeho moc neobávala...Jenže - po 14ti dnech jsem se snažila do servisu dovolat, co a jak a nikdo nebral telefon, naštěstí mi po, tuším 3 dnech /bylo to úterý/ volal pan Halbich zpět, že by měl být ntb do pátku hotový a že kdyby se vyskytly nějaké komplikace, tak mi ještě zavolá. V pátek čekám telefon, zda můžu přijet a NIC a to nic teď trvalo v podstatě další téměř 3 týdny - telefony nikdo nebral na maily žádná reakce. Po 40 dnech ode dne, kdy jsem ntb předala, se ozvali s tím, že si ho můžu vyzvednout. To mi ještě pan Halbich sdělil, že mi přehrál operační systém z Win Media center na Win Professional, no sice jsem nebyla nadšená /říkal, že se bude vše opravovat mechanicky a teď tohle, ale co už/ Tak jsem si ho vyzvedla, prohlídla /na první pohled byl v pořádku a funkční/ a odvezla. Doma jsem zjistila, /poté, co se mi to jaksi sekalo, za mrzalo a odezva byla několikaminutová/, že mi nahrál Win Professional 2002 /celkem muzejní operační systém/ a to mě málem omejvali. Když jsem chtěla zaklapnout obrazovku, tak mi to šlo nějak ztuha, díky čemuž jsem zjistila, že mi vzadu vyrvali plast na kterém je obrazovka z pantů a že když zavírám ntb, tak rvu ten plast silou tak, že se zvedá od toho "korpusu"...ufff...Suma sumárum jsem dávala do servisu hodně dobře udržovaný plně funkční ntb /vadný chipset/ a vrátili mi plečku, která může sloužit už maximálně jako záložní notebook. K tomu se ještě snažím doptat na to, jakým způsobem byl chipset opraven a už 14 dní mi nikdo nereaguje opět na maily...Takže jsem vyplázla 1.600,- za to, že mi ntb pěkně zrasovali a zasebe říkám NIKDY VÍCE!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. klasika, nedivila bych se ani, kdyby to byla stejná firma, mam chuť je nahlásit ČOI

      Vymazat

Moc děkuji za Tvůj komentář :)